Ga naar de inhoud
21 mei 2019 • Nieuws

Bits of Freedom: stop met grootschalig lekken van persoonsgegevens bij real time bidding

Bits of Freedom wil dat het grootschalig lekken van persoonsgegevens bij advertentieveilingen een halt wordt toegeroepen. Dagelijks belanden op deze manier gegevens van nietsvermoedende internetgebruikers in handen van allerlei partijen zonder enige vorm van effectieve controle of transparantie, stelt de organisatie die zegt op te komen voor internetvrijheid. Bits of Freedom verzoekt vandaag de Autoriteit Persoonsgegevens om hiertegen handhavend op te treden.

import484-shutterstock_135169085_slot_1

Real time bidding (RTB) is een geautomatiseerde veilingmethode waarbij advertentieruimte op websites in een fractie van een seconde en zonder menselijke tussenkomt verkocht wordt aan adverteerders.

Elke keer wanneer iemand een website bezoekt die gebruik maakt van RTB, worden er via een zogenoemd bid request persoonlijke gegevens gedeeld met tientallen zo niet honderden bedrijven. Die gegevens kunnen onder andere bestaan uit informatie over je exacte locatie, wat je online leest, luistert of kijkt, gevoelige informatie over je gezondheid of seksueel gedrag, en unieke codes waarmee op lange termijn een uniek profiel kan worden opgebouwd.

Lees verder op Emerce.nl 


Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact met ons op.